Социално слаби гърци се оказват милионери

Гърците, които са регистрирани като безработни и социално слаби, се оказват милионери, писа в. „Вима“, цитиран от електронното издание GRReporter. Изданието се позовава на данни от проверки, направени от гръцки финансови прокурори, заели се с борбата срещу укриването на данъци. Сред най-фрапиращите разкрития е, че безработна и бездомна гъркиня притежава банков влог с 97 млн. евро. Прокурорите са установили, че в продължение на три поредни години жената е декларирала по 15 млн. евро, но никой не си е направил труда да я провери. Това не е единствен подобен случай, убедени са проверяващите.

Много от гърците пък декларирали значително по-ниски суми, отколкото реално притежават. Търговец декларирал 2.5 млн. евро в периода 1996-2015 г., а проверките показали, че в банковите му сметки има 36 млн. евро. Домакиня пък заявила пред данъчните власти, че притежава 7 млн. евро, а се оказало, че в банковите й сметки има 23 млн. евро. Друга домакиня декларирала доход от 35 000 евро, а в банков влог държала 7 млн. евро. В резултат на масовите проверки на финансовите прокурори са конфискувани много активи на гръцки граждани като недвижими имоти, банкови сметки, сейфове, съобщава в. „Вима“.

Роднини и наследници на известни гръцки личности масово разпродават техни имоти в страната и в чужбина, тъй като не са в състояние да ги поддържат и да покриват разходите им, писа пък в. „Имерисия“. Вилата на Демис Русос, която е с площ от 400 кв. метра, се продава за 2 млн. евро. Къщата на Никос Казандзакис на Френската Ривиера също е сред предлаганите за продан имоти.

Гръцкото правителство решило да промени стратегията си в преговорите с международните кредитори, писа GRReporter. Екипът на премиера Алексис Ципрас вече няма да се стреми да постигне временно споразумение, за да си осигури част от транша от 7.2 млрд. евро. Новата цел на Атина е да постигне договорка, с която да подсигури финансирането на гръцката икономика до края на 2016 г., както и да включва мерки за преструктуриране на гръцкия дълг. Атина смята, че подобно споразумение трябва да бъде политическо решение, взето на ниво европейски лидери.

НОВАТОРИ

Ръководството на общинското пристанище в Ретимно на остров Крит пусна тръжни документи, в които се казва, че „плащанията ще се извършват в евро или друга национална валута на Гърция към момента“, писа в. „Катимерини“. През февруари и март т.г. пристанището обяви два търга за концесии, като това условие е вписано в документацията в опит да се защити от евентуални проблеми при плащанията от страна на концесионера. Концесията е за срок от 5 г. За първи път държавна институция официално говори за валута, различна от еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *