Социолози: Българите поставят на първо място спазването на закона

Интересно е, че на първо място избирателите поставят именно спазването на закона и справедливата данъчна система, следват редът и дисциплината, създаването на условия за силна икономика, за дребния и среден бизнес, справедливост, силна държава и т.н. Това се казва в последното изследване на проправителствената агенция МБМД.
Според социологическото проучаване икономическа криза, безработицата и ниските доходи са сред най-големите страхове на българите.
Социолозите са обърнали внимание на десния избирател в България. Изследването включва представителна извадка на гласувалите за ОДС през 1997 г. и хората, дали своя вот за Синята коалиция през 2009 г. От изследването на социолозите става ясно, че профилът на десния избирател не се различава от профила на средностатистическия българин. Радева коментира, че всички виждат по един и същи начин бъдещето на страната, което за нея е изключително важен и фундаментален въпрос.
Синята коалиция по същество не съществува, не се е получило това, което хората са очаквали, каза Радева. По думите й обединението е формално, по места даже структурите са разбити и хората от СДС и ДСБ воюват помежду си. Воюват и в местните парламенти и не се вълнуват от бъдещето на коалицията.
Иван Костов някак си е извоювал своето място в историята, той е дал своя принос, бил е лидер, докато Мартин Димитров за съжаление не си е отвоювал и това място. Хората даже в някои случаи имат по-негативно отношение към Димитров, каза Радева.
Според сините симпатизанти и двамата трябва да подадат оставка и коалицията да бъде оглавена от нов, млад лидер. 60% от участвалите в допитването смятат, че коалицията съществува само за да оцелеят лидерите и няколко депутати. По-малко от половинат или 47% от хората, гласували за ОДС през 1997 г., вече гласуват за ГЕРБ.
Въпреки това дясното има широк кръг избиратели – 26% от хората. Те с това обаче не припознават Синята коалиция. В центъра се определят 43% от анкетираните, а вляво – 21-22%.
В България продължава да съществува носталгия по енергийната независимост. 42% от анкетираните не подкрепят решението за спирането на проекта „Белене”, 34% го одобряват, 23 на сто от българите нямат мнение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *