Социолози: Доверието във властта се срива, песимизмът расте

Положението в страната е зле и ще става все по-зле, мислят 62% от българите. Своето материално положение хората оценяват като по-лошо, каза социологът Кольо Колев, цитиран от националното радио.
Слуховете, че кризата си отива не достигат до хората, защото над 80% от тях продължават да свиват коланите си в очакване на по-лоши дни. Това е сигурен знак, че поне в близко време не можем да очакваме някакво близко раздвижване на базата на сйживяване на вътрешния пазар, каза още Колев.
Икономическото състояние се отразява и върху доверието към управляващите. Разочарованието е стартирало от 14, в момента е 58%, доверието от 53 се е смъкнало на 22 процента. 
На политическата сцена дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва в рамките на 6 процента. Ако днес имаше избори, ГЕРБ би взела 26,1%, БСП – 20%, а ДПС – 6,2 процента. 
Наблюдава се и спад в доверието към останалите парламентарни политически сили. РЗС получава 0,5%, „Атака“ – 1,3%, Синята коалиция е на граничните 2,6 процента. Евентуална партия на Меглена Кунева би влязла в парламента с 5,5% от гласовете.
Ако имаме предсрочни парламентарни избори, в парламента биха влезли четири или пет партии, а ГЕРБ и БСП ще трябва да се коалират, правят извод социолозите от „Медиана“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *