Спад на британската безработица

Безработицата във Великобритания се понижи през първото тримесечие до най-ниско ниво от 45 години насам, което е поредно доказателство за силата на трудовия пазар на Острова въпреки опасенията, свързани с продължаващата несигурност около процеса на Брекзит.

Резултат с изображение за англия

 

Нивото на безработица през трите месеца до края на март се се понижи до 3,8%, достигайки най-ниско ниво от далечната 1974-а година, при очаквания на финансовите пазари за стабилизация на нивото от 3,9%, достигнато през трите месеца до края на февруари, показват данни на официалната британска статистика ONS. Броят на безработните британци се понижи през отчетния тримесечен период с 65 хиляди до 1,3 милиона, като това представлява тяхното най-силно понижение от трите месеца до края на ноември 2016-а година, информира economynews.bg.

В същото време броят на заетите британци нарасна през първото тримесечие на настоящата година с 99 хиляди до 32,70 милиона. Британската статистика отбеляза, че броят на работещите на Острова граждани от ЕС е нараснал през първите три месеца с 98 хиляди спрямо годината по-рано, достигайки 2,4 милиона, като това увеличение се дължи главно на граждани от Румъния и България.

Свободните работни места нараснаха през периода януари – март с 3,3% спрямо година по-рано до 846 хиляди. ONS представи и данни, показващи известно забавяне при растеж на заплащането на труда.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на март с 3,2% на годишна база след растеж с 3,5% през три месеца до края на февруари (най-силно повишение на заплащането на труда от средата на 2008-а година насам – непосредствено преди ескалацията на последната глобална финансова криза след фалита на американската банка Lehman Brothers). Средните седмични доходи, изключвайки бонусите, пък се повишиха с 3,3% след растеж с 3,4% през предходните три месеца.

Отчитайки потребителската инфлация, реалното заплащане на труда, включвайки бонусите, се повиши с 1,5% спрямо година по-рано, докато реалното заплащане на труда, изключвайки бонусите, се увеличи с 1,3%.

Ново 43-годишно дъно на безработицата във Великобритания за второто тримесечие на 2018 г., пише „Гардиън“.

Безработицата за април-юни тази година е паднала до 4,0% в сравнение с 4,2 на сто през първото тримесечие. Това е най-ниското ниво от зимата на 1975 г., когато премиер е Харолд Уилсън от Лейбъристката партия.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *