Спад на световната търговия

Световната търговия със стоки е спаднала с 0,8 процента през третото тримесечие на годината, сочат данни на Световната търговска организация (СТО), цитирана от Ройтерс.

ООН: 23% ръст на световната търговия през 2021 година, но перспективата е несигурна - Money.bg

Според организацията обемът на търговията се е свил заради проблеми с веригите на доставки, недостиг на суровини и повишаващите се случаи на новозаразени с Ковид-19.
СТО изтъква още, че прогнозираният за 2021 г. ръст на търговията би могъл все още да бъде достигнат, но появата и разпространението на варианта Омикрон го поставя под въпрос.

Само преди месец обаче СТО посочи, че през изтичащата година се очаква световната търговия да достигне рекордни стойности въпреки продължаващата пандемия от коронавирус, като прогнозата е тя до стигне 28 трлн. долара, информира economynews.bg.

Положителната тенденция за международната търговия през 2021 г. до голяма степен е резултата от силното възстановяване в търсенето, дължащо се на отмяната на пандемичните ограничения, пакетите за стимулиране на икономиките и поскъпването на суровините, според ЮНКТАД.

Спадът в световната търговия ще бъде по-лош от този по време на кризата от 2008 г.

Търговията със стоки е нараснала значително повече от търговията с услуги.

Сред печелившите от търговския бум е Тайван, за когото се очаква най-силен търговски растеж – с 23 процента спрямо 2019 година. Двуцифрен растеж очакват също така Китай, Виетнам, Бразилия и Австралия.

За някои страни обаче тенденцията е негативна. Най-силен спад вероятно ще отчете Великобритания – минус 23 процента. Освен пандемията британската търговия бе засегната и от излизането на страната от ЕС.

Япония, Мексико и Канада са следващите държави с най-силен търговски спад според оценките на ЮНКТАД, а САЩ се нареждат на шесто място с минус 4 процента. ЕС е на десета позиция в негативната класация с намаляване на стойността на търговските потоци от минус 3 процента.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *