Спонсор на ГЕРБ получава гарата в Пловдив

В обединението 95% са на “Карат-С” на Миролюб Столарски. Останалите 5 %  са на “Биад-С” на Светослав Глосов, който е председател на Камарата на строителите в България.
Инвестициите, които обединението ще направи за срока на концесията, са 11.2 млн. лв., като за първите четири години вложенията трябва да са 9 850 000 лв., става ясно от обявения дневен ред на последното заседание на правителството на Бойко Борисов. Според заданието за концесията инвеститорът ще трябва да изгради автогара, два ескалатора, три пътнически асансьора, както и “многофункционална обслужваща сграда”.  Решението на правителството е странно, тъй като в съседство на жп гарата вече има две автогари. Едната е новоизградената автогара „Родопи“ и е собственост на една от автобусните фирми в града. Нейният собственик беше в близки отношения с ГЕРБ, но след като изпадна от кандидат-депутатската листа на партията се засегна, върна си офисите, дадени на партията за изборите и е в близки отношения с една от групата общински съветници. Другата автогара – „Юг“ е  само на 200 метра от гарата и е първата в града, изградена преди повече от половин век.
В края на миналата година с “Карат-С” избухна скандал около договора й със Столичната община. Фирмата на Миролюб Столарски искаше да го разтрогне по взаимно съгласие, като си поиска 3.2 млн. лв. лихви. След натиск от общинските съветници от БСП стана ясно, че тази сума е била натъкмена от най-високо ниво, а истинската лихва е 631 000 лв. Жертви на скандала обаче станаха само по-незначителните участници в него. Заради близостта си с Бойко Борисов Миролюб Столарски често е сочен за спонсор и съосновател на ГЕРБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *