Споразумение за сътрудничество подписаха ГИТ, КНСБ и „Подкрепа“

Споразумение за сътрудничество между Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ и двата национално представителни синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, беше подписано в сградата на ГИТ. Документът беше подписан от изпълнителния директор на ГИТ Румяна Михайлова и президентите на двата синдиката – Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и от социалния министър Бисер Петков – като гарант по изпълнението му. Румяна Михайлова отбеляза, че споразумението се подписва в навечерието на Световния ден за достоен труд, като напомни, че от подписването на предишното такова споразумение са минали 9 години и има много промени в индустриалните отношения. С подписването на новото споразумение ще актуализираме областите и начините на взаимодействие, за да постигнем по-висока ефективност на съвместните ни дейности, посочи тя.
Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че първото споразумение е доказало своята необходимост и ползите, които носи, а днес се подписва споразумение, адекватно на промените в света на труда. Министърът каза, че поема ролята си на гарант, за да може доброто взаимодействие, което и досега съществува между национално представителните организации на работниците и служителите и трудовата инспекция, да продължи и в бъдеще, и да се разширява.
Петков благодари на лидерите на двата национално представителни синдиката за това, че си сътрудничат добре.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че са успели да договорят доста по-подробен, детайлен и, според тях, доста по-работещ вариант на споразумението. Той акцентира върху
подобряването на трудовото законодателство и колективното трудово договаряне, като посочи, че очаква по-добри резултати за хората на труда. И двете страни сме еднакво заинтересовани от положителните резултати от работата на инспекцията по труда, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който изрази увереност, че съвместната работа ще продължи да се развива на качествено ново ниво.

Пояснение: Седми октомври се чества в повече от 130 държави в целия свят като Световен ден за достоен труд. Отбелязва се по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите и обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност.
Достойните условия на труд според Европейската конфедерация на профсъюзите включват пет основни принципа. Сред тях са закриване на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, като нанасят също щети на пазара на труда и на икономиката и въвеждането на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот.
Основен принцип е и силната законодателна защита на работещите; изграждане на обща система от социални грижи за европейците, които сменят работата си всяка година; и стимулиране на социалния диалог и колективното договаряне при активното участие на социалните партньори в реформите на пазара на труда.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *