Сривовете на Търговския регистър продължават

В събота достъпът на системата бе възобновен след петдневното прекъсване, но явно екипът на Агенцията по вписванията отново е изправен пред трудни за решаване задачи.  Все още няма обяснение на какво се дължат постоянните сривове в работата на най-добре работещия до преди половин година национален регистър в България.
Преди три дни от Агенцията по вписванията излязоха с обяснение, че в момента работят по ”укрепването” на собствен екип за информационна поддръжка, за да бъде прекратено плащането на ”огромни суми” на външни изпълнители.
Според агенцията съобщенията по медиите за пълното блокиране на регистъра са плод на ”целенасочените усилия на външни фирми”, които искат да внушат, че ”без външното обслужване регистърът не може да функционира нормално”.
„Сега дейностите се възлагат на служители на агенцията и именно в това може да се търси източник на недоволство и целенасочени атаки към дейността на регистъра и институцията”, се казва в съобщението на Агенцията по вписванията.
В него обаче така и не се дава отговор на въпроса защо за първи път в историята на регистъра се получи подобен срив и кой ще понесе отговорност за това. От агенцията заявяват, че не са верни твърденията, че достъпът до регистъра е бил изцяло блокиран и обслужването се е предоставяло нормално в офисите й. ”Внушенията”, че е нямало достъп до регистъра обслужвали ”корпоративни интереси”.
По време на петдневния срив на системата от Агенцията по вписванията дадоха няколко разнопосочни обяснения какво се случва. На 31 май бе публикувано съобщение, че регистърът е претоварен заради подаването на отчетите на едноличните търговци, а три дни след това бе обяснено, че сайтът не работи заради подмяна на техниката. Така и не бе даден срок за преодоляването на проблема. През април правителството отпусна над 400 000 лева за купуването на нова техника.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *