Срокът за кандидатстването по мярката 60/40 се удължава до 30 юни

Периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации по мярката 60/40, се удължава до 30 юни 2020 г. Това беше прието на онлайн заседанието на НСТС, съгласно предложението на Министерството на труда и социалната политика.

Държавна компенсация 60/40 за запазване на работни места по време ...

Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от него – от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Финансовото обезпечаване на мярката е осигурено от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване, информира  infostock.bg.

Ресторанти, кафенета и дребни търговци най-много са се възползвали ...

АИКБ отново гласуваха против решението, тъй като от асоциацията не подкрепиха изобщо мярката в този й вид. На заседанието, което беше свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, социалните партньори, с изключение на АИКБ, подкрепиха проекта на ПМС за изменение на Постановление № 55.

Близо 7000 заявления за над 93 000 служители са подадени по ...

Припомняме, че на 5 май от АИКБ настояваха за адекватни мерки за запазване на заетостта. Според тях има провал на мярката за защита на работните места, заложена в ПМС № 55.

От работодателската организация предлагат своята оценка на приложената досега мярка за защита на работните места и заетостта. Те са категорични, че мярката, уредена посредством Закона за извънредно положение и в ПМС № 55, известна като 60/40 в реалност е „38/62“. Такова е действителното съотношение на участието в нетния доход на работника между държавата, след обратно получените от нея осигуровки и данък, и предприятието, обосновават се от АИКБ.

Обявиха кои сектори получават подкрепа по мярката "60:40" - bTV ...

Те припомнят, че първи са предупредили, че мярката е неработеща, тъй като не отговаря на реалните предизвикателства, пред които българските компании са изправени.

Кризата с COVD-19 отново завари българската държава и общество без предварителна подготовка, отново бяхме изненадани и неподготвени, пишат от работодателската организация.

„В разгара на всяка криза управляващите започват да изработват и предлагат антикризисни мерки за подкрепа на заетостта, за повишаване на ликвидността, за социално подпомагане на изпадналите в социална криза хора и т.н. Вместо това трябва с широк обществен консенсус да бъдат приети няколко безспорни антикризисни мерки, насочени към всяка проблемна област, които при настъпване на кризисна ситуация да действат автоматично“, категорични са от АИКБ.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *