Стартираме мащабна кампания за привличане на инвестиции

Това съобщи днес Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.
Той цитира проучване на агенцията, според което България като цяло е слабо позната извън страните от ЕС и няма последователен имидж в тези държави.
Проучването е направено в рамките на мащабен проект за популяризиране на предимствата за инвестиране в България на обща стойност 15,6 милиона лева, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. Интервюирани са 3000 фирми извън страната – 750 от Северна Америка, 1500 от Европа, 750 от Азия.
Тези резултати показват нуждата от рекламни кампании и медийни дейности, коментира Стефанов, цитиран от БГНЕС.
Ще се направи рекламна кампания на обща стойност 4,5 милиона лева, която трябва да даде възможност за промотиране на България във водещите световни медии, като ще се акцентира върху привлекателността на България като инвестиционна дестинация и ще се показват примери на успешни български и чужди инвеститори.
Ще бъдат изработени 36 рекламни карета, три видеоклипа, които ще бъдат излъчени 180 пъти в Европа, Азия и САЩ. Публикуването на материалите се очаква да бъде в края на тази година и началото на следващата. Ще се изработят и 4 документални филма.
Общо трябва да се проведат 9 международни инвеститорски форума, а освен тях ще има и 3 конференции и 9 кръгли маси, които ще се организират с помощта на вестник Financial Times. Ще има и 13 срещи с българските общности в чужбина.
На държави като нас е необходимо да се рекламират навън, защото много от решенията за инвестиция в една държава започват по този начин, убеден е Стефанов.
През миналата година интересът беше към аутсорсинг на дейности, а тази година е обратното и има интерес основно към автомобилната промишленост, обясни той.
Идентифицирани са 8 целеви сектора, в които искаме да привлечем чуждестранни фирми – машиностроене, електроника и електротехника, химическа промишленост, хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична дейност, информационни технологии, аутсорсинг на бизнес процеси и медицински туризъм.
На базата на информацията за тези сектори са отпечатани над 162 000 секторни брошури, които са преведени на 10 езика и предстои да бъдат разпространени, включително и по време и на поредицата конференции, кръгли маси извън България, на които ще бъде представена инвестиционната среда в нашата страна.
Всяка от тях включва информация за България, примери за водещи компании и данни за съответната индустрия от важно значение за инвеститорите. Някои от брошурите са преведени и на китайски, а през 2013 година е възможно да бъдат преведени и на иврит, корейски или японски.
Вярваме, че Китай има голям потенциал за привличане на инвестиции в България, коментира Стефанов. Смятам, че България просто продължава да е слабо позната навън. Все още имаме квалифицирани кадри и там няма кой знае каква промяна спрямо годините преди кризата, но много от големите инвеститори не знаят за ниските данъци в България, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *