Стартовата заплата на лекарите става 2 хил. лева

За ръст на заплатите в здравеопазването са се договорили снощи на среща при премиера от Национален синдикат „Защита.

 

10 465 лекари у нас са над 55-годишна възраст - Bgonair

Председателят на организацията Красимир Митов посочи, че от април стартовата заплата за лекар ще бъде 2 хил. лева. 1 500 лева ще е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лева за санитар, предава БГНЕС.

Тази седмица медици от столичните болници „Царица Йоана“ и Александровска протестираха с искане допълнителните възнаграждения за работата им на първа линия заради COVID-19 да не отпадат след отмяната на извънредното положение от 1 април, информира investor.bg.

Лекари помагат на лекари в условия на COVID-19

Протестите спират след договореното увеличаване на доходите на среща при премиера.

„На първо четене е договорено: 900 лева за санитар, 1 500 лева за сестра, 2 хил. лева стартова заплата за лекар. Това влиза от 1 април. Има още една добра новина. Аз се надявам, че това нещо ще бъде изпълнено, за да не се стига отново до протести. Ние през цялото време първо търсихме диалога. Бяхме принудени да излезем на протести. Те дадоха резултат. След приемане на бюджета на Здравната каса, за който ще се договорят Лекарският съюз и Здравната каса, по места, където има Колективен трудов договор, ще бъдат договорени допълнително още до 20 процента върху основните заплати, които преди малко споменах“, обясни Красимир Митов.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *