Стефан Константинов: Цигарената индустрия „завербува“ лоби в ГЕРБ

Пред БНТ Константинов каза, че цигарената индустрия има лоби в ГЕРБ, но единната позиция против отмяна на пълната забрана е успяла да парира натиска.
По думите на бившия здравен министър, големите пари и големият натиск идвали от цигарената индустрия, която разполага с тези ресурси и си казва, че депутатите не са неограничен брой и лесно могат да бъдат „завербувавани“.
Константинов, който вече не участва в политическия живот на страната, разказа, че при внасянето на законопроекта за пулна забрана за пушенето точно преди година на заседание на парламентарната група е бил „грозно нападнат от лобисткия кръг на цигарената индустрия на ГЕРБ“.
Бившият здравен министър сподели, че нападките били толкова остри, че някои отделни депутати от ГЕРБ му се извинили след заседанието.
Константинов посочи, че още през 2011 г. самите ресторантьори не са били единни срещу забраната, дори големи вериги и туристически компании са подкрепяли забраната за тютюневия дим в заведенията.
„Това, което става с пушенето, е добър модел за реформи – единна позиция на министъра на здравеопазването, на министъра на финансите, на министър-председателя, подкрепа от различни парламентарни групи. Пушенето е мъничка реформа, но реформа към по добро“, смята Константинов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *