Стефан Софиянски: България изостава в усвояването на евросредствата

Според бившия премиер Стефан Софиянски България изостава значително в усвояването на евросредствата ивусвояемосттана данъците, която е с 13 % по – ниска в сравнение с кризисната 2009 година.
„Най-важните програми, които ще дръпнат икономиката -„Конкурентноспособност“, Програмите за селските райони, не вървят изобщо. „Конкурентноспособност“ е задръстена от проекти. Трябваше да тръгне януари тази година, февруари.Казаха лятото и сега седят и спят върху проектите. Това правят в момента и не виждам някаква перспектива и през началотона следващата година да не излезат. Миналото лято го изпуснахме за реални инвестиции. Благоприятният инвестиционен период е летният. Усвояването на фондовете е далеч под нивото на Станишев, който го критикувахме непрекъснато“, посочи Софиянски.
Бившият премиер бе критичен и към бюджета за следващата година. Той го нарече „нелогичен, неизпълним “ и заяви, че това ще наложи отново неговата актуализация.
„Бюджетът не е инвестиционно ориентиран. В него няма тази политика, която да дръпне България напред. Тези 3,6 брутен вътрешен продукт са“погледнал Дянков тавана и ги е посочил“. Те нямат никаква вътрешна бюджетна логика“, каза още Стефан Софиянски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *