Стотици биткойн сървъри откраднати в Исландия

Около 600 специализирани сървъри за добив на биткойн и други криптовалути са били откраднати от дейта центрове в Исландия, която е рай за криптомайнерите, заради естественото охлаждане и ниската цена на електроенергията.

Четири кражби са регистрирани в периода декември-януари, но следствието не е съобщило досега за тях, опитвайки се да хване следите на престъпниците. Към момента са арестувани няколко заподозрени, вкл. охранители на дейта центрове, но престъпленията не са разкрити напълно.

Според представители на полицията, на които се позовава WCCFtech.com, кражбите са с невиждан досега мащаб и са извършени от добре организирана престъпна група. Твърди се, че стойността на похитеното оборудване възлиза на 2 млн. долара.

Крадците обаче могат да спечелят повече от сървърите, ако ги използват по предназначение, т.е. за добив на криптовалута. Тактиката на разследването се опира именно на това предположение – с помощта на доставчиците на електроенергия се проследява консумацията на ток в цялата страна с надеждата да бъдат открити участъци с необичаен ръст, информира technews.bg.

Подобно разследване може да се окаже нелека задача, тъй като Исландия е известна дестинация за копачите на криптовалута, поради добрите условия за охлаждане и евтината електроенергия. Това несъмнено ще затрудни работата на следователите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *