Страните от ЕС се споразумяха за 120 млрд. евро за стимулиране ръста на европейската икономика

Парите ще дойдат от преразпределение на налични еврофондове и повишаване на заемния капацитет на Европейската инвестиционна банка и ще бъдат насочени предимно към най-уязвимите страни. След първия ден от заседанието, което продължава и в петък, премиерът на Дания, г-жа Хеле Торнинг Шмит, чиято страна председателства Европейския съвет до събота включително, обобщи:
Това, което виждаме в момента, е ясен знак, че Европейският съюз има твърда и непреклонна решимост наистина да даде път на нов икономически растеж и заетост. Знаем, че имаме криза, с която трябва да се справяме, но в същото време, през всички тези 6 месеца на датското председателство, се опитвахме да направим повече за растежа и заетостта и днес поставяме основите.
Одобрението на очаквания цялостен нов пакт за растеж и заетост, според неофициалните информации, било блокирано от Италия и Испания в опит да извоюват спешни мерки против задълбочаване на дълговата си криза. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обаче увери, че  документът не е бил блокиран и че дискусиите ще продължат и в петък.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *