Стриймингът навлиза все по-масово във всекидневието

Думата „стрийминг“ навлиза все по-масово в ежедневието ни. Поредната чуждица в езика ни обаче има голямо значение.

Резултат с изображение за „стриминг“

Какво всъщност е стриймингът?

Това е „потокът“ от данни, който „тече“ от сървър до потребителското устройство. Видео стрийминг или стрийминг медия (на английски: streaming media – течаща медия), е метод за предаване на данни, използван обикновено за мултимедийни файлове. Познат е още и като поточно (предаване/доставка на) видео (на живо), а дадено съдържание, което се предава по този начин, обикновено се нарича видео поток на живо. При него възпроизвеждането на съдържанието върху устройството на потребителя започва още с достъпването му, без да се налага то отначало да бъде изтеглено изцяло като файл и после да се стартира в подходящ плеър. Предаването на данните протича едновременно с възпроизвеждането, затова е необходима постоянна мрежова свързаност.

Резултат с изображение за „стриминг“

Откъде произлиза “стриймингът” и как се е развил през годините? 

Самият термин стрийминг навлиза в английския език около 1300 г. от високонемски със значение „течащ в пълноводен и непрекъснат поток“, а в края на 70-те години на 20 век влиза в компютърния жаргон и е използван за пръв път в медиите на 10 август 1981 г. в статия в списание Computerworld, в която се представя нов стрийминг софтуер, позволяващ непрекъснато прехвърляне на данни от диск на лента, наречен Spectra Stream Rdos. През  следващото десетилетие препятствията пред аудио и видео стрийминга се състоят в това, че централният процесор няма достатъчно мощност и пропускателна способност и потребителите предпочитат да си изтеглят медийно съдържание.

Резултат с изображение за „стриминг“
  Историята на видео стрийминга започва в началото на 90-те години на миналия век, когато се увеличава скоростта и пропускливостта на интернет мрежата и се появява мултикастингът. През 1993 г. гаражната банда Severe Tire Damage първа излъчва на живо по интернет, а две години по-късно ESPN SportsZone излъчва по радиото бейзболен мач на живо.

Следва бързо развитие на стрийминг технологиите с появата на RealNetworks, Windows Media technologies, Macromedia, а по-късно Adobe Flash и HTML5 видео.Стрийминга навлиза все по-масово в ежедневието ни.

През 2007 г. са разработени адаптивни стрийминг технологии на базата на HTTP, които позволяват стрийминг на видео без проблеми с връзката или буфериране, през 2012 г. следва появата на Dynamic Adaptive Streaming през HTTP,  известен още като MPEG-DASH и бързо нарастване както на стрийминга на живо, така и на броя на доставчиците на стрийминг по заявка.

 

 

Резултат с изображение за „стриминг“

    Кои са най-добрите Стрийминг платформи?

Често лайв стриймът се оприличава като телевизия на живо в интернет – видеозаснемане и режисура с професионални видеокамери в реално време, което се излъчва на определена платформа и достига до своите зрители.

Задържим ли дефиницията за “телевизия на живо” можем да интерпретираме платформата за излъчване като телевизионен канал, на който зрителите ще гледат. Но ако в телевизията всеки канал има програма от предавания, то при излъчването на живо платформата е свободен избор, който можете да направите спрямо техническите възможности на всяка платформа, както и според Вашите маркетинг ресурси и цели.

Платформите се делят основно на две категории:

1) Free Social Media Live Streaming Services, които са разработки на социалните мрежи – Facebook Live, YouTube Live, Periscope /Twitter/. Освен любителско излъчване на живо през телефона, тези платформи предоставят и възможност за професионален стрийминг, за чието изпълнение са необходими професионално техническо оборудване, както и енкодинг софтуерно/хардуерно решение.

Резултат с изображение за „стриминг“

2) Live Streaming Developer
Products, софтуерни разработки на независими компании, като Streamer.bg, DaCast, Livestream, които са съсредоточени изцяло в предлагането на професионална услуга по излъчване на живо.

Netflix стартират  първи преди 12 години. Печалбите им се оказват твърде добри, за да не поискат и други компании да последват техния пример.

За почти 90% от младежите на Запад стриймингът се превръща в базова нужда. Според статистиките на компанията абонатите на платформата за второто тримесечие на 2019 година възлизат на близо 152 милиона души. Те гледат всеки ден средно 164,8 милиона часа. Netflix има 15,794 млрд. щ. долара постъпления за 2018 г., които са с 30% повече от 2017 г. Чистата печалба е малко над 1 млрд. долара и се е увеличила с 6,53 на сто.

Amazon Prime Video също напредва с абонатите и с положителните финансови резултати. Платформата на „Амазон“ има 75 милиона абонати в световен мащаб и се очаква да достигне оборот от 1,7 млрд. щ. долара за тази година.

Павлина ДЕЛЕВА

Кои са останалите Стрийминг платформи и какви са предимствата и недостатъците на някои от тях, ще разберете във втората част на статията.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *