Строителството в ЕС се забавя

Строителството в Европейския съюз (ЕС) се понижи през септември с 0,4% спрямо август, когато отчете спад с 0,2 на сто, докато строителството в еврозоната нарасна с 0,1%, след стагнация на производството в сектора през предходните два месеца, показват данни на Евростат.

На годишна база строителството в еврозоната ускори темпото си на растеж до 3,1% от 1,9% през август, докато в рамките на ЕС растежът се забави през септември до 2,6% от 3,6% през предходния месец.

През септември най-голям ръст в строителството на месечна база е отчетен в Словения (с 4,0%) и в Холандия (с 1,1%), докато най-голямо понижение е регистрирано в Румъния (с 4,6%), Унгария (с 3,8%) и Словакия (с 2,4%), информира infostock.bg.

Най-голям ръст на годишна база е регистриран в Унгария (с 23,8%), следвана от Полша (с 18,1%), Словения (със 7,0%) и Швеция (с 6,8%), докато най-голямо понижение е отчетно в Румъния (с 13,5%), следвана от Обединеното кралство (с 1,4%) и Белгия (с 0,4%).

Междувременно строителството в България се свива през септември с 1,0% спрямо август, когато се понижи с 0,5 на сто. На годишна база темпото на растеж на производството в строителния сектор на нашата страна се забави до 6,1% през септември от 8,5% през август.

 

 

infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *