Студенти искат замразяване на таксите за 5 години

Това обяви Димитър Танев, член на движение „България на гражданите“, предаде репортер на БГНЕС.
С направеното предложение в рамките на 5 години ще трябва да заплащам три различни суми, обясни Антоанета Георгиева, член на НС на движение „България на гражданите“ и председател на студентската организация на партията.
Когато няма реформа, всеки се опитва да скалъпи нещо на парче, но това няма да доведе до модерно образование, наука, която да може да работи заедно с бизнеса, заяви тя. В никоя академична общност не е приятно студентите да застават срещу ръководството и преподавателите си, това създава чувството, че се търси разединение в тази общност, която не е полезна за никого, каза още Георгиева. Тя обяви, че в резултат на предложението за увеличаване на таксите студентите от СУ и УНСС ще излязат на протест в учебните си заведения утре от 14 ч.
За това, което се случва в образователната система е отговорно правителството на ГЕРБ, категоричен бе Димитър Танев. По негова информация от 2009 г. до 2013 г. субсидиите за издръжка на обучението са свалени от 284 млн. лв. на 276 млн., парите за стипендии са намалели от 33.8 млн. лв. на 31. 7 млн., а за същия период броят на студентите се е увеличил с 25%.
Когато ГЕРБ дойдоха на власт обещаха, че парите за образование няма да намаляват, ако погледнете закона на бюджета, ще видите точно обратното, припомни Танев. Около 500 млн. годишно се взимат от образованието, те идват от по-малко за университетите, студентите и учителите, заяви той.
Танев подчерта, че липсва компенсаторен механизъм, който да смекчи удара върху студентите. Когато намалиш финансиране от държавата към висшите училища, те са принудени да увел таксите, за да покрият дефицита, заяви той. Това е прехвърляне на отговорност от държавата на висшите училища, а те от своя страна я прехвърлят на студентите, коментира Танев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *