Студенти обучават пенсионери по ИТ умения

 

Ниското ниво на умения в областта на цифровите технологии е едно от основните предизвикателства пред страната ни

12 пенсионери от клуба в Кайсиева градина във Варна се включиха в пилотна група за обучение по дигитални умения и киберсигурност. Техни водачи в дигиталния свят са двама студенти от професионално направление „Информатика и компютърни науки“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Резултат с изображение за компютърни умения

Студенти обучават пенсионери по ИТ умения .Студентите обучават възрастните хора не само в придобиване на базови цифрови умения, но и в основни правила за безопасност в интернет. Сред важните неща, които възрастните хора ще научат, са как да се предпазят от интернет измамници, как да се свържат с децата и внуците в чужбина, какво е спам и как да не стават жертва на лъжливи реклами, информира technews.bg.

Според индекса за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2018 г., България се нарежда на 26-о място сред 28-те държави — членки на ЕС. Основните предизвикателства пред страната ни са свързани с много ниското ниво на умения в областта на цифровите технологии у населението и ниското ниво на внедряване на цифрови технологии в стопанската дейност, сочат данните от доклада.

Обучения като това във Варна са малки стъпки в процеса на подобряване на дигиталната грамотност на възрастните хора и тяхната успешна социална реадаптация. Интерес към подобен тип обучения е проявен и от други клубове за възрастни във Варна.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *