Събарят девет постройки на фамилията на Кирил Рашков

В това число влизат няколко масивни къщи и огради в селото, както и лятната резиденция в местността „Изгорялата воденица“, за които няма законни документи за строеж и ползване, уточниха от РДНСК.
Постройките се водят на синовете, внуците и снахата на Кирил Рашков и няколко от тях бяха опустошени при безредиците в Катуница. „За три имота има документация, но те пък не отговарят на изискванията за жилищно ползване“, съобщи шефката на дирекцията Мария Дончева.
От данните се оказва, че фамилията Рашкови практически няма законна сграда за живеене в селото. Очаква се днес адвокатите на семейството да се явят в дирекцията, за да им бъдат връчени заповедите за събаряне, след което започва да тече 14-дневен срок за тяхното обжалване. „Това обаче може да стане само, ако Рашкови успеят да представят необходимите документи, което не би следвало да е възможно, тъй като такава документация се пази в архивите на община Садово, а именно оттам са докладвали на РДНСК, че такива няма“, обясни казуса Мария Дончева.
Държавата до откупи имотите на Кирил Рашков или да намери някой, който да ги купи. Такава евентуална възможност за разрешаване на проблема със семейство Рашкови в Катуница, предложи междувременно адвокатът на фамилията Васил Марков, предаде „Фокус“.
Задават се делата срещу РашковиАдвокатът съобщи, че обвинителният акт срещу Кирил Рашков е готов и му е бил връчен вчера в следствения арест, а делото ще се гледа от Районния съд в Асеновград в началото на декември, предаде Дарик радио. Кирил Рашков е в ареста  от 27 септември, като е обвинен в заплахи за убийство срещу Веселин Христев – вуйчо на убития на 23 септември в Катуница 19-годишен Ангел Петров. Същите обвинения са повдигнати и срещу внука му – Кирил Рашков – младши, който бе задържан, след като бе обявен за общодържавно издирване и се предаде сам в пролицията. На 3 ноември асеновградската прокуратура внесе обвинителния акт срещу внука в съда, а делото е насрочено за 22 ноември.
Адвокат Марков съобщи още, че започналото от вчера претърсване на имоти на Рашкови с металотърсачи е заради заведеното от Окръжна прокуратура – Пловдив дело за укрити данъци в особено големи размери на фамилията. По мнението му всичко това, което се прави в момента, е пълен фарс и се прави с цел да се въздейства негативно върху съда, за да не може той да вземе самостоятелно и правилно решение.
Вчера директорът на пловдивската полиция комисар Тодор Чонов заяви, че се търсят злато, сребро, оръжие и други незаконни предмети.Съпругата на Кирил Рашков – Костадинка, която присъстваше на претърсването бе категорична, че в дворовете на къщите им няма заровено злато и оръжие. Полицаите били открили заровени три оброчни плочки, вероятно тракийски, като стойността им ще бъде определена след екпертиза.
Днес претърсването на къщите на фамилията в Катуница продължава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *