Съветът на ЕС обсъжда споразумението с Канада

Съветът на ЕС ще се събира днес на заседание  в Люксембург, където се очаква да одобри спорното търговското споразумение с Канада. За валидността на споразумението обаче се изискват подписите на всички представители на държавите в ЕС – общо 28 на брой. Засега позицията на Белгия не е изяснена, след като миналата седмица властите в провинция Валония заявиха, че няма да упълномощят белгийския вицепремиер Дидие Рейндерс да подпише споразумението. Бившият белгийски еврокомисар по търговията Карл де Гухт агитира в полза на задокеанското сътрудничество и директно посъветва правителството да подпише, а след това да прехвърли горещия картоф в институциите на страната и да остави националният съд да се произнесе дали това действие е било законосъобразно. В деня, в който властите във Валония взеха своето решение, техният представител Пол Маниет бе повикан на среща в Елисейския дворец, където президентът на Франция Франсоа Оланд е настоял за преразглеждане на позицията.
Освен Белгия, сдържаност към подписването на споразумението изразиха също Румъния, България и Австрия. Очаква се възраженията на София и Букурещ да бъдат оттеглени покрай постигнатия пазарлък с евентуалното отпадане на канадските визи за българи и румънци в следващата година, което обаче не е толкова сигурно по простата причина, че за подобно решение е необходим парламентарен вот в Канада, а там въпросът с отпадането на визите за гражданите на двете балкански държави изобщо не е на дневен ред.
Ако днес Съветът на ЕС не постигне напредък, възможно е до 27 октомври споразумението да бъде заверено „на подпис“, т.е. на коляно. За следващата седмица вече е насрочено заседание ЕС-Канада, на което се предвижда официалното парафиране на документа в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо и на председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
В случай, че споразумението бъде сключено официално, то ще може да бъде прилагано предварително до ратифицирането му в следващите две години от националните парламенти в 28-те държави от ЕС. За да започне предварителното прилагане, през декември се очаква положителното становище на Европейския парламент. Споразумението бе договаряно в продължение на седем години и въпреки този продължителен период се посреща с протести и голяма доза скептицизъм от населението на по-голямата част от европейските държави.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *