Съдът дава картбланш за полицейски произвол в интернет

Това по същество „съставлява картбланш за полицейски произвол“, се казва в отворено писмо, което организацията изпрати на 28 председатели на районни съдилица, включително и до Софийския градски съд.
 
От хелзинкския комитет се обръщат към магистратите с призив да преразгледат служебната си практика по издаване на разрешения за достъп до трафични данни. Такива иска най-вече полицията, с което става възможно проследяването на лична кореспонденция по интернет.
По последни данни на парламентарната подкомисия за контрол върху специалните разузнавателни средства българските служби са поискали 58 хил. разрешения за достъп до трафични данни, като получените откази са едва 0.8% или 639.
„Не е възможно 99.2% от исканията на полицията и другите служби да са основателни. Ако съдът разрешава толкова много полицейски нахлувания в личния живот на хората, то е защото автоматизирано, безкритично удовлетворява полицията, независимо дали тя има основания и без оглед правата на личността“, пише в писмото на Българския хелзинкски комитет.
От там настояват, че всяко искане за следене трябва да се преценява стриктно критично от съда. разрешение трябва да се издава само ако има основания да се предположи, че има обстоятелства, които налагат нарушение на конституционното право на личността да има неприкосновено лично пространство.
Писмото е подписано от адвокат Маргарита Илиева и доби публичност чрез сайта на Българския хелзинкски комитет днес.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *