Сърбия изгражда финансирана от Китай ж.п. линия до Будапеща

Сърбия започна вчера изграждането на финансирана от Китай железопътна линия в опит да подобри инфраструктурата в балканската страна – усилие, което също се очаква да укрепи влиянието на Пекин в Европа, съобщи „Ройтерс“, цитирана от БТА.

През май Сърбия взе кредит от 297.6 милиона долара от китайската „Ексим Банк“ за модернизиране на отсечка от железопътната линия между Белград и унгарската столица Будапеща.

Пекин вижда в Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС, и Унгария, която е членка на ЕС, част от своята инициатива „Един пояс, един път“, имаща за цел да отвори нови външнотърговски връзки за китайските фирми.

Високоскоростната железопътна връзка между Белград и Будапеща се очаква да възлезе на 3.2 милиарда евро и да се превърне в главен транспортен път за китайските стоки, които пристигат по море в гръцкото пристанище Пирея до други части в Европа.

На строителната площадка в белградския квартал Земун премиерът Ана Бърнабич заяви, че 30-километровата отсечка на железопътната линия от Белград до Стара Пазова е важна стъпка напред, информира dnevnik.bg.

„Този проект е първият трансграничен проект в рамките на инициативата „16+1″…това е първият проект между Китай и ЕС, включващ Сърбия“, каза тя.По-рано вчера на срещата на върха „16+1“ на страните от Централна и Източна Европа и Китай Бърнабич разговаря с китайския си колега Ли Къцян и унгарския премиер Виктор Орбан за бъдещото сътрудничество.Изграждането на унгарската част от железопътната линия, на стойност около 2.1 милиарда долара, се очаква да започне през 2020 г., като китайската „Ексим Банк“ ще отпусне кредит, покриващ 85% от сумата.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *