С какъв доход разполагат германците

Между 3600 и 5900 евро – такъв е чистият доход на средното германско домакинство. Как са разпределени разходите, за какво се харчат най-много пари, колко плащат германците за храна, дрехи, развлечения? Ето числата, пресметнати от Дойче веле.

От 462 до 1015 евро месечно: Кой ще получи базов доход в Испания?

Декември е месецът на равносметките – и именно през този месец Федералната статистическа служба публикува ежегодното си представително изследване, което показва как са структурирани текущите разходи на германците, информира pariteni.bg.

С какъв бюджет разполага средностатистическото германско семейство и как се разпределят разходите?

Преди да изброим актуалните данни, веднага да поясним, че тук става дума само за потребителски разноски, както и за разходи, свързани с жилището и режийните разноски. Най-големият разход на едно домакинство в Германия е свързан именно с наема и режийните разноски – 34,6% от всички разходи. В абсолютни числа за режийни разходи (вода, газ, отопление, електричество и пр.) месечно отиват близо 900 евро.

istock
istock

От храната до обувките

Общите потребителски разходи възлизат средно на 2574 евро месечно. В тази сума не влизат задължителните застраховки, вноските по различни частни осигуровки или по изплащането на кредити. Сумата не включва и онези пари, които хората заделят за „черни дни“.

Втората група големи разходи са свързани с покупката на храна, напитки и тютюневи изделия – за тях отиват средно 13,8% от всички разходи. Общо 356 евро на месец изразходва едно германско семейство за стоки от първа необходимост, без тук да се смятат разходите за цигари. Малко по-ниски са разходите за транспорт – 351 евро.

Основен доход от 1200 евро започват да тестват в Германия - Европа - www.pariteni.bg
 Разходите за развлечения и културни мероприятия възлизат средно на 284 евро месечно. Тук не се броят посещенията на барове и други заведения с консумация на алкохол. За бира и ресторант германците дават средно по 157 евро месечно.

Малко по-ниски от разноските за храна и напитки са месечните разходи за битова техника. А обувките и дрехите очевидно не спадат към приоритетите на средностатистическото германско семейство – за тези стоки се харчат средно по 106 евро на месец.

istock
istok

Разходите на германските семейства за телекомуникационни и пощенски услуги възлизат средно на 65 евро месечно, а най-малко пари се харчат за образование – едва 21 евро на месец, което е по-малко от 1% от семейния бюджет. В тази връзка да припомним, че по правило образованието в Германия е безплатно.
Между 1000 и 3300 евро „свободни“ пари

С колко пари разполага средностатистическото германско семейство, след като покрие всички споменати дотук разходи? През 2019 година чистият доход на едно домакинство е възлизал средно на 5861 евро. Домакинствата, които имат доход само от заплати – тоест, без странични приходи от наеми или от банкови лихви, са имали на разположение 3580 евро.

Дават универсален основен доход от 1200 евро в Германия | Грамофона - новини от Бургас, България и света.

Така излиза, че след всички необходими разходи германските семейства имат на разположение между 1006 и 3287 евро „свободни“ пари. Това показва статистиката за 2019. През 2020 година някои от показателите може и да се променят съществено – заради пандемията. Точните числа ще научим догодина.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *