С колко са поскъпнали храните за година

Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.С колко са поскъпнали храните за година.

Резултат с изображение за храни поскъпване

Най-драстично е увеличението в цената на свинското месо – с 45 на сто спрямо септември 2018 г. Тогава килограм се е продавал на едро по 7,41 лева при 9,70 лева сега. Цената му е рекордна за последните пет години, обясняват експертите от комисията.

Нагоре са и цените на брашното и захарта, съответно с 19,8 и 16,5 на сто за година. С 8% е увеличението при фасула.С колко са поскъпнали храните за година.

Повече плащаме и за млечни продукти. При сиренето и кашкавала цените са нараснали с 5-6 процента, а при млеката – с между 6 и 8 на сто. Освен свинското поскъпване е регистрирано и при колбасите. Пилешките кренвирши и малотрайните колбаси се продават с 11-12 на сто отгоре, а каймата – с 6%. При цените на захарните изделия се наблюдава поскъпване на годишна база на вафлите с 15% и поевтиняване на бисквитите с 5%, информира в.Труд.

Колко надценка слагат търговците, показва още анализът на комисията. Наблюдението на цените на дребно на продукти като захар, олио, брашно и яйца показва, че през септември надценките на търговските вериги спрямо борсата са в широкия диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата.

Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%. В по-малките магазини най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *