С новата седмица – нов срив на течното злато

Цената на петрола започна новата седмица с понижение. По този начин котировките продължиха негативния си ход от последните две седмици, по време на които заличиха близо 19 на сто, или 14 долара, от стойността си.
Негативните настроения се дължат на нарастващия песимизъм сред инвеститорите относно перспективите пред глобалния икономически растеж и търсенето на петрол, предава АР. Очакванията за скорошно възстановяване и връщане към растеж още в края на настоящата година избледняват все повече, което се отразява негативно на търговията с петрол.
„Имаше промяна в пазарния сентимент. По-рано през годината се говореше много за окуражителните сигнали за икономиката. Сега фокусът е върху изчезването на тези сигнали“, коментира за агенцията пазарният анализатор Виктор Шум.
Днес на електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през август губят 1,2 на сто спрямо нивото си на затваряне от петък и се търгуват по 59,20 долара за барел. В края на миналата седмица черното злато изгуби 0,9 на сто, с което осъществи падане под 60 долара на барел. На борсата в Лондон пък петролът от сорта брент губи 1 на сто до 59,90 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *