„Телелинк бизнес сървисис“ планира да излезе на БФБ през ноември

Компанията за IT услуги „Телелинк бизнес сървисис“ планира да дебютира през ноември на Българската фондова борса (БФБ). Компанията обаче няма да прави първично публично предлагане (IPO), а ще бъдат листнати само вече съществуващи акции.

Резултат с изображение за телелинк бизнес сървисис еад

Това става ясно от интервю на изпълнителния директор на компанията Иван Житиянов пред Investor.bg, а новината бе потвърдена пред „Капитал“ и от страна на основния акционер в компанията Любомир Минчев. В момента се подготвя проспект за публично предлагане, който ще бъде внесен за одобрение от КФН.

„Телелинк бизнес сървисис“ е едно от четирите звена на „Телелинк“. Компанията предлага решения по отношение на IT инфраструктура, информационна защита, дигитална трансформация, големи данни и други.

До 30%

Според Минчев на борсата ще се появят „до 30% от съществуващите акции“, а поради връзката на БФБ с борсата във Франкфурт от компанията разглеждат и възможността тя да бъде листната и там. В момента Минчев държи 88% от акциите в компанията и макар че голяма част от дела, който ще бъде листнат на БФБ, ще бъде негова, той ще продължи да бъде мажоритарен собственик, информира в.Капитал.

Пред „Капитал“ той коментира, че това положение ще се запази поне до момента, в който се появи инвеститор с правилната стратегия за развитие на „Телелинк бизнес сървисис“, в който случай биха се разгледали алтернативи. Според него причините за листването на компанията на борсата са три – споделяне на печалбата сред служителите, които да могат да станат акционери, отваряне на възможността в компанията да влязат институционални инвеститори и допълнителна увереност, „макар такава да има и в момента“.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *