Тереза Мей стартира процедурата по Брекзит

Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, с което ще започнат тежки двугодишни преговори с непредвидим резултат. Британският премиер е съобщила за това вече официално в кореспонденция с Брюксел, разпространи новината агенция Франс прес..
Обединеното кралство трябва по план да напусне ЕС през 2019 г. след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 процента от избирателите гласуваха за Брекзит. Този вот внесе дълбоки разделения в страната и събуди желания за независимост у шотландците.
Още в събота десетки хиляди британци излязоха в Лондон на протест срещу Брекзит, по случай 60-ата годишнина от подписването на Римския договор.
Мей ще уведоми в писмо председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода. Тя може би ще съобщи за изпращането на писмото в сряда, когато ще говори пред британския парламент.
Утре шотландският парламент се очаква да упълномощи ръководителката на регионалното правителство Никола Стърджън да поиска от Лондон нов референдум за независимост. Стърджън не желае Шотландия да тръгва по пътя на Брекзит и се позовава на вота на шотландците, 62 процента от които гласуваха за оставане в ЕС в допитването на 23 юни. Мей обаче не желае такъв референдум по време на преговорите за напускане на блока.
Британската лидерка иска „ясно и недвусмислено“ отцепване от ЕС с излизане от единния пазар, за да може Лондон да ограничи свободата на движение на европейски имигранти – една от основните причини за вота в подкрепа на Брекзит.
От страна на ЕС, „всичко е готово“ за преговорите. На първо място на Лондон ще бъде връчена сметка за поетите ангажименти към европейския бюджет. Тя възлиза на между 55 и 60 милиарда евро според изчисленията на един европейски представител.
„Когато една страна напусне ЕС, няма наказания, няма цена за плащане, но трябва да си уредим сметките – нито повече, нито по-малко“, заяви миналата седмица главният преговарящ за ЕС Мишел Барние.
Теоретично Лондон може да не плати, се казва в неотдавнашен доклад на британски лордове, но такова решение ще е равносилно на обявяване на дипломатическа война. Така че преговорите ще бъдат за точната сума.
Обединеното кралство иска и да получи гаранции за своите 1,4 милиона поданици, живеещи в страни членки на ЕС, като разменна монета вероятно ще бъде реципрочното гарантиране на правата на 3,3 милиона европейци, живеещи на острова.
Отцепването ще сложи край на повече от 40 години бурни взаимоотношения, в които британците винаги са гледали на съюза като на икономически пазар и са отхвърляли идеята за политическа интеграция. Това е сериозно предизвикателство за европейския клуб, на което той отвръща с идеята за Европа „на няколко скорости“, очертана в приетата в събота в Рим декларация.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *