Терористът е бил в Равда и Поморие в деня преди атентатa, МВР отрече името му да е Мехди

Терористът е бил в черноморските градове Равда и Поморие в деня преди атентатa. Това заяви в интервю за БНТ окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която е наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, образувано за безпрецедентния терористичен акт в България:
Имаме доказателства, разпитан е свидетел, който ни дава много добър словесен портрет на лицето, заснето на охранителните камери на летище Бургас, лицето което всъщност се е самовзривило. Свидетелят е собственик на фирма, която отдава автомобили под наем в Поморие. Лицето е направило опит да наеме такъв автомобил, комуникирало е със собственика на английски език, който обаче е бил със специфичен акцент. Поискало е автомобил само за един ден. До сделка не се е стигнало, тъй като документът, който е представил, за да удостовери правоспособността си да управлява МПС, е направил впечатление на собственика, усъмнил се е и това всъщност е бил поводът да откаже да предостави автомобил на това лице. Неговото описание е, че лицето е било с къса коса, макар че на документа, може би това е шофьорската книжка, лицето е било с дълга коса. Самият документ по-скоро е събудил някакви съмнения у него, че може би не е истински, макар че в поведението на лицето е нямало нищо подозрително. Той е бил изключително спокоен, дори и фактът, че сделка не се е осъществила, не е го е подразнило по никакъв начин. Спокойно са се разделили, върнали са му парите. Пристигнал е на летище Бургас с таксиметров автомобил. Установен е шофьорът на автомобила.
Интерпол изпраща в България екип от сътрудници, които да помагат в разследването на бомбения атентат в Бургас, съобщи Франс прес. Международната полицейска организация се опитва да разплете заговора за атентата като проверява документите, открити у предполагаемия извършител. За разкриване на самоличността му работят българските следователи с помощта на Европол и американското Федерално бюро за разследване.
До този момент никой не е поел публично отговорност за жертвите на атентата. Израелски лидери и представители на САЩ обвиниха групировката Хизбула и Иран, но иранската страна отхвърли обвинението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *