ТЕРСО започна изпомпването на радиоактивната вода от АЕЦ „Фукушима-1”

В съответствие с графика, на специалистите им предстои до 26 април да извозят до 10 хиляди куб. м. вода с високо съдържание на радиоактивен йод и цезий. Компанията се опасява, че радиоактивната течност се просмуква през дренажната система и се излива във водите на Тихия океан.
Специалистите са открили, че заразената вода се е просмукала на дълбочина до 5 метра под четвъртия енергоблок. Както Информационна агенция КРОСС съобщи, в неделя японските специалисти използваха специални роботи, за да огледат състоянието на блоковете. Апаратурата тогава отчете радиация от 10 до 49 милизиверта в час в първи реактор, а от 28 до 57- в трети. Нивото на радиацията в трети реактор е 94-99 % над допустимата норма. При взетите в събота проби от водата на втори реактор е било установено наличието на радиоактивен цезий-134 в размер на 160 хиляди бекерела на куб.см, на цезий-137- 150 хиляди бекерела, на йод-131- 4,1 хиляди бекерела.
Днес на пресконференция Генералният секретар на японското правителство Юкио Едано заяви, че ще бъде спряно разтопяването на реакторите, ако започне да работи системата за охлаждане. При това той е отбелязал, че тази система работи частично. Същевременно, Главното полицейско управление на Япония съобщи, че броят на загиналите от разрушителните земетресения и последвалото цунами на 11 март е 13 949 души, съобщи телевизия NHK. Безследно изчезналите са 13 678 души. Повече от половината изчезнали са хора над 65 години, допълва телевизията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *