Технофилмът „Героите от САЩ-94“ направи първата крачка към зрителите

Представянето на документалния технофилм „Героите от САЩ-94“  в пресклуба на БТА в Пловдив се оказа една наистина приятна изненада за присъстващите журналисти, някои от които са имали и дългогодишен стаж в телевизията. И, разбира се, са съвсем наясно за работатата с камерата  и за трудностите, които съпътстват снимането, монтирането на кадрите и озвучаването при един документален филм. Затова, макар че бе анонсиран като филм, който с архивни кадри и техноиновации ще провокира интереса към детския футбол под звездното небе на  носителите на бронзови медали от Мондиала в САЩ, той успя да предизвика един наистина професионален разговор между създателите на филма и представителите на медиите, независимо дали те бяха хора на перото, микрофона или камерата.

Разбира се, въпросите бяха предимно около идеите за приложението на иновациите – холограми, добавена реалност при снимки на футболисти и стадиони, роботи, дронове, експеримент с технологията ВАР при симулирането на сцената от мача с Италия, когато съдията си затваря очите  пред явно нарушение с ръка в наказателното поле.. Или както във филма го коментира в типичен стил треньорът  Димитър Пенев: „Съдията сигурно в този момент е примигнал и затова не го е видял, а хиляди и милиони го видяха“.

Безспорно, технологиите във филма са само средството, с което се търсят най-интересните и привлекателни пътища, за да се припомни на подрастващите момчета и момичета за постигнатите вече върхове и да имат вяра в своите бъдещи успехи. 25 години са време за смвяната на едно поколение, почти толкова са и минутите на документалния филм за такива имена като Борислав Михайлов, Христо Стоичков, Данчо Лечков, Трифон Иванов /светла му памет/, Емил Костадинов и всички останали от футболния отбор, който накара милиардите фенове на магическата игра по планетата да повтарят името на малка България. Защото единствено тя бе най-голямата изненада в САЩ през 1994 година, когато подкоси такива футболни колоси – бивши и настоящи световни шампиони като Аржентина и Германия и стигна до финалната четворка, която определи шампиона.

Пак по тази тема,но от различна гледна точка, интересен акцент във филма са интервютата с президентите на Българския футболен съюз в онези години – 1993-та  и 1994-та  Валентин Михов и Христо Данов. Спомени от Франция, когато накарахме петлите да си анулират билетите за САЩ, макар че преди мача вицето Пържелов в отговор на тяхното самочувствие на бъдещи победители в двубоя им отговаря, че ние сме богата федерация и ги каним за наша сметка в САЩ, за да ни гледат срещите. Спомени от мачовете в САЩ и моментите на награждаването, когато Данов вдига високо грамотата за четвъртото място, връчена от Жоао Хавеланж… Мигове, които могат да размекнат всяко българско сърце.

Филмът бе представен и чрез уикикнигата „Героите от САЩ-94“, в която в синтезиран вид  са поднесени сценария, направените в движение промени по  него, интервюта с главните действащи герои във филма, интересни спомени и случки от онова време.

Технофилмът завърши с Манифест за равитието на детския футбол и Инициативи за стратегия, основното послание в които е да се дофинансира от държавата развитието на този спорт сред децата – момчета и момичета. Съществуващите в страната ни структури като Българския футболен съюз, Министерството  на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, както и здравното министерство, могат всеки от тях със правомощията и програмите си да се включат в инициативите за развитието на детския футбол. С повече масовост, широка мрежа от клубове и школи, училищни и студентски първенства българският футбол да изживее своя нов ренесанс и да достигне нови висоти, които да го наредят трайно сред най-изявените футболни нации. Представителите на медиите също направиха нови и интересни предложения за популяризирането на филма, подсказаха някои канали за разпространението му сред децата.

 

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *