Този път с Гърция е свършено?

Сега обаче нещата изглеждат пределно ясни. Щом като никой вече не е склонен да дава пари на Атина, фалитът е май неизбежен.
Парите, от които Гърция се нуждае, за да реализира оздравителната си програма, възлизат на милиарди. А изоставането в плановете се дължи най-вече на обстоятелството, че предизборната кампания предизвика замразяването на почти всички проекти. Същевременно новото правителство на Андонис Самарас иска повече време за преустройството на страната, като при това положение средствата от втория помощен пакет на Европейския съюз, в размер на 130 милиарда евро, няма как да стигнат. Оттам нататък възможностите са две: или Самарас трябва да пести повече, при което ще влезе в противоречие с всичките си предизборни обещания, или европейските партньори трябва да отпуснат на Гърция още 50 милиарда евро.
Сценарий, който отдавна е спрял да стряска
Нито една държава обаче не е склонна да направи това. Както заявяват източници от Берлин, немислимо е канцлерката Меркел да се изправи още веднъж пред Бундестага, за да търси одобрението на депутатите за трети помощен пакет за Гърция. Според федералния министър на икономиката Филип Рьослер, Атина по всяка вероятност няма да успее да изпълни задълженията си, а при това положение помощи вече няма да бъдат отпускани. По думите на министъра – перспективата за излизане на Гърция от еврозоната отдавна е спряла да стряска.
Международният валутен фонд също не възнамерявал да отпуска допълнителни средства на Гърция, както станало пределно ясно от изявленията на високопоставени представители на финансовата организация. В МВФ и без това текат спорове дали оказаната подкрепа на европейските фондове не е твърде щедра и лекомислена.
 

Щедростта си има граници

Неплатежоспособност още през есента?
За момента експертите от МВФ, ЕК и Европейската централна банка извършват проверка докъде е стигнала Гърция с осъществяването на реформите. Ако те отправят препоръки за прекратяване на помощите, правителството в Атина може да обяви неплатежоспособност още през есента. А какво ще стане оттам нататък, е напълно неясно – тъй като и да се стигне до фалит, европейските партньори не разполагат с юридическите инструменти да извадят Гърция от еврозоната.
В случай на фалит в рамките на еврозоната сценарий няма, отбелязват наблюдателите, изтъквайки отсъствието както на юридически, така и на политически средства за изхвърляне на гърците от валутния съюз. Само Европейската централна банка разполага индиректно с възможността да спре кранчето на Атина и така да принуди Самарас да напусне еврозоната.
За гръцкото правителство подобен изход би бил свързан с неизчислими рискове, което в голяма степен важи и за европейските партньори на страната. Въпреки това те най-вероятно ще се спрат именно на това решение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *