„Тойота“ и „Мазда“ ще строят заедно нов завод

Японските гиганти в автомобилостроенето „Тойота“ и „Мазда“ ще построят заедно нов завод в американския щат Алабама, който ще струва 1,6 млрд. долара, предава ДПА.

На съвместна конференция заедно с губернатора на щата Кей Айвей компаниите съобщиха, че фабриката ще бъде изградена в град Хънтсвил и ще започне да функционира през 2021 година. По първоначални планове там ще бъдат произвеждани близо 300 000 превозни средства, като за целта ще бъдат наети над 4000 души. „Партньорството между „Мазда“ и „Тойота“ ще разшири иновационното производство на автомобили в Алабама. Решението им да открият това ново съоръжение в Хънтсвил е доказателство за таланта на работната ръка в нашата държава.

Горди сме, че това партньорство поставя Алабама на преден план в технологиите в днешната динамична глобална индустрия.“, заяви пред журналистите Айвей. Както припомня БГНЕС „Тойота“ отдавна развива успешно дейност в Северна Алабама. През 2003 г. тя откри фабрика за автомобили и камиони само на 22 километра от новото си съоръжение. Новият строеж демонстрира все по-нарастващото желание на южните щати да се конкурират с традиционното сърце на САЩ в сферата на автомобилостроенето – Детройт.

Промяна, която се подхранва от намаленото влияние на синдикатите и на по-ниските производствени разходи на юг. Така, например, германският производител на коли „Даймлер“ наскоро обвини, че ще започне разширяване на дейността си в Алабама, където работи повече от 20 години. В съседните щати пък протича благоприятно развитието на заводите на „Фолксваген“ и BMW. /БГНЕС

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *