Токов удар в сметките наесен

Поискаха по-скъпо електричество и такса електромер за Западна България

Със стотинка средно ще поскъпне дневният и нощният ток за софиянци и плевенчани. С 6,9% да се увеличи цената на електричеството за домакинствата от 1 октомври, поиска вчера чешката компания CEZ, собственик на Енергото в София, София-област и Плевен. За отделните групи потребители в Западна България токът ще скочи средно с 11,9%, обясни Георги Миков, директор бизнес развитие на CEZ България. Сега дневната тарифа се таксува по 17,4 ст., а нощната – по 9,3. От 1 октомври ще паднат и евтините 75 киловата за граждани. CEZ ще поиска да се въведе и такса електромер. За гражданите тя ще бъде 1,80 лв. Тези пари ще се използват за поддържане на мрежата. Сега разходите са включени в цената за киловатчас.

В предложението на CEZ не е предвидено поисканото от Националната електрическа компания вдигане на цените с 15%. Всяко повишаване на цените на НЕК води до вдигане на тарифите за крайния потребител, коментира Миков. До месец предложението за поскъпване на тока ще бъде внесено за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Преди дни собственикът на енергото в Пловдив и Стара Загора – австрийската компания EVN, поиска увеличение на тока с 8,5%. E. ON, която държи дружествата във Варна и Горна Оряховица, също обяви увеличение с 6,5%. Остава ДКЕВР да се произнесе по предложенията на трите компании.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *