Томислав Дончев: Няма опасност България да загуби европари

Сертифицираните разходи към края на ноември по всички оперативни програми превишават значително нивата, които България трябваше да сертифицира до края на 2011 г., отбеляза министърът, цитиран от БТА.
И по трите фонда – за Регионално развитие, Социалния и Кохезионния фонд, България няма да загуби средства през настоящата година, добави той.
Реалното изпълнение на сертифицираните разходи към 30 ноември е малко над 1 милиард евро. От тях 936 млн. евро са европейско финансиране. С най висок ръст на сертифицираните разходи в края на 2011 спрямо 2010 г. са оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Транспорт“, „Околна среда“, „Техническа помощ“. Към края на ноември са платени близо 2,8 млрд. лв. по седемте оперативни програми, което е около 18% от бюджета им. Размерът на договорените средства към края на ноември са над 9 млрд. лв или 58% от бюджета.
По думите на Дончев това показва, че и договарянето, и разплащането са нараснали съществено през изтеклата година. „До края на 2011 г. остават няколко седмици отчетен период, като посочените цифри ще бъдат подобрени“, добави той.
Очакванията са през 2012 г. повечето оперативни програми да договорят над 90% от бюджетите си. Предвижда се следващата година да стартира и използването на експертизата на международните финансови институции, което допълнително ще подобри ситуацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *