Топбанкер изпратил много критично писмо до Борисов

 
Президентът на ЕБВР сър Сума Чакрабарти е адресирал писмото до премиера Бойко Борисов (с копие до вицепремиера Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма, Делян Добрев), в което изказва загриженост от „неочакваното решение“ на 14 септември т.г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да въведе такса за достъп до мрежата, със задна дата, на производителите на възобновяема електроенергия, съобщават от политическата партия.
В писмото се припомня, че ЕБВР през последните 16 години е финансирала проекти на стойност над 2,5 милиарда евро, включително за инвестиции в производството (ТЕЦ „Марица-изток“, Възобновяеми енергоизточници). В писмото е записано още, че въвеждането на такава такса за производителите на електроенергия от възобновяеми източници, означава, че повечето генератори „ще станат нежизнеспособни и няма да имат възможност да върнат заемите си, включително отпуснатите от Банката.“ Посочени са конкретни примери с два вятърни парка, които под различни форми са кредитирани от Банката за над 150 млн. евро.
Чакрабарти изразява и притесненията си, че таксите са въведени със задна дата и без предварителна консултация със заинтересованите страни от сектора. „Това поставя и по-широки въпроси сред всички инвеститори за надеждността на сключваните договори и предвидимостта на българската бизнес среда,“ пише още в писмото от ЕБВР.
В писмената кореспонденция президентът на ЕБВР любезно моли премиера да обърне внимание на този важен въпрос и да го вземе предвид, както и го уведомява, че Варел Фрийман – първият вицепрезидент на ЕБВР, ще има посещение на 22 октомври, за да продължи комуникацията по този въпрос.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *