„Тракия икономическа зона” търси 5000 работници

Пет индустриални компании обявиха стратегическа инициатива за наемане на работници за „Тракия икономическа зона” (ТИЗ) от населени места с висока безработица извън област Пловдив.

Кампанията започва с Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски и ще продължи с други 15 града в страната и чужбина, стана ясно на пресконференция днес.

Над 5000 работници са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г., съобщи инж. Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия икономическа зона”. В това число се включват приблизително 600 специалисти с висше образование и 1000 средни специалисти.

За да посрещнат растящата нужда от кадри, едни от най-големите инвеститори в страната като Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България и Либхер Хаусгерете – Марица се обединиха около концепцията за търсене на кадри не само от цялата страна, но и от чужбина. Компаниите имат и подкрепата на община Пловдив и Клъстер Тракия икономическа зона.

Инициативата започва с информационна кампания, като свободните позиции в Пловдив се обновяват постоянно на уеб сайта на инициативата, обясни Светлозар Петров, управител на JobTiger. Информационни дни на кариерата са следващата стъпка, като работодателите ще представят, както отворени позиции в предприятията си в региона на Пловдив, така и възможностите и условията за трудова миграция и ще могат да се срещнат с местните общности, за да инициират процеса по подбор на персонал.

Община Пловдив, от своя страна, има готовност да осигури достатъчно места в  училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства, допълни Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование и бизнес развитие”. В „Тракия икономическа зона” е изготвен и проект за жилища за индустриални работници, допълни инж. Пламен Панчев.

Заплащането в редица сектори вече е атрактивно не само за страната, но и за чужбина. Затова вторият етап на кампанията ще обхване Молдова, Украйна, Македония, Северна Гърция и др.

Чавдар Каменов, оперативен мениджър на Сенсата Технолоджис България, сподели, че компанията има 2800 служители в България в момента, като плановете са броят им да се увеличи до 4000 в следващите години. „Търсим дългосрочни решения – налага ни се да мислим 5, 10, 15 години напред”, заяви той.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *