Тренчев: На тристранката не сме обсъждали новия данък

Това съобщи пред БНР лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев в коментар на предложението на финансовия министър Симеон Дянков за облагане на лихвите по депозитите. Приемането на бюджета е изключително важен закон и всички идеи трябва да бъдат добре обмислени, категоричен бе той.
 
Тренчев посочи, че дни преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество страните са получили проектобюджета за следващата година. В моя екземпляр нямаше нищо за облагане на лихвите на депозитите. По въпроса с лихвите не е имало консултации.  На следващия ден за голяма наша изненада се лансира великата идея да се обложат лихвите върху депозитите. Самият подход говори прекалено много, каза Тренчев. Това е много смущаващо. И ако е измислено от вчера за днес, то трябва да се заемат определените медици за това, каза иронично той.
Истината, по думите му, е, че отчаяно се търсят пари, защото са много малко. А защо са малко – защото правилата, които се пишат в една държава, се пишат от политиците. Направихме всичко възможно да направим кризата българска. Да, имаше влияние отвън, но много държави вече започнаха да се оправят, каза президентът на КТ „Подкрепа“. Отговорът защо не работи икономиката не бива да търсите от нас или от работодателите, а от тези, които пишат правилата.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна заяви, че бюджетът за цялата година има в себе си много малко политики. Предвидени са повече разходи.
Той още веднъж посочи, че от синдиката имат няколко предложения и идеи, с които могат да бъдат събрани допълнителни приходи. Ние предложихме четири източника за приходи, един от които е въвеждане на данъчно дознание на НАП. Това е една от мерките, което може да доведе около 180 млн. повече в бюджета. Освен това ограничаване на разплащането в брой до 5000 лв. Това ще доведе до допълнителни 40 млн. лв. Третата мярка – разплащанията на работниците да станат изцяло по банки. Освен това над 250 млн. може да донесе следното нещо – въвеждане на криминализиране на укриването на осигурителни вноски.
Според КНСБ чрез въвеждане на тези мерки могат с половин милиард лева да се увеличат парите в бюджета. С тези пари може да се финансира средното образование, да се увеличат заплатите на работещите в културата, ама не с 10%, с повече. На трето място – в системата на здравеопазването е подписан КТД, но трябва да се изпълни и трябват пари, посочи Пламен Димитров. Той посочи, че от учителския синдикат имат готовност за протест.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *