Тристранката ще заседава след половин година бездействие

Заседанието ще се председателства от служебния вицепремиер и социален министър Деяна Костадинова и за първи път ще се предава по Интернет. На срещата ще присъства и премиерът Марин Райков. Във фокуса на вниманието са мерки за подпомагане на определени категории хора без доходи и за подобряване на бизнес средата.
Държавата вече определи три приоритетни групи за подпомагане – деца с увреждания, хора, получили отказ за енергийно подпомагане, защото надвишават с до 10 лв поставената доходна летва. Ще се даде възможност за помощта да кандидатстват и тези, които отговарят на изискването, но не са подавали досега молба за помощ. За новия отоплителен сезон ще се променят и изискваните доходи за достъп до системата в полза на хората. Помощ за безработните е третата мярка. За тях ще се търсят още пари за субсидирана заетост. Мерките за подпомагане на бедните, предлагани от синдикатите, са много по-амбициозни и биха стрували между 100 и 500 млн лева. Сред тях са повишаване на минималната заплата на 330-340 лв, плюс формула за определянето й. Помощ за всички енергийно-подпомагани по 56 лв, на майките добавка, която да изравни обезщетението за гледане на дете с минималната заплата. За работещите-бедни с доход до 350 лв – добавка от 50 на месец. И за безработни с ниски обезщетения – по 20 лв на месец.
Иска се и нова дефиниция на застрашен потребител, на който да се помага за плащане на сметките за енергия. Единодушно четирите бизнес организации искат от държавата да стане изряден платец. Срокът за възстановяване на ДДС да се намали до 15 дни, такса смет да се определя на тон изхвърлени отпадъци, а минималната заплата да е различна за различните икономически дейности и да зависи от производителността в тях. Има и общи предложения за намаляване на цените на тока и борба с монополите. В ДКЕВР да има гражданска квота, такса пренос на ел. енергията да се намали, дори се предлага членовете на тристранния съвет да проведат обща среща с КЗК и да набележат действия в тази посока.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *