Трупаме спестяванията си в шест банки

Само за първите шест месеца на 2012 г. домакинствата са увеличили „белите пари за черни дни“ с 1.88 млрд. лв., като през юни ръстът е от 387 млн. лв. спрямо 301 млн. лв. за месец по-рано.
 
Предпочитаните банки за спестяванията ни:
Шест от представените в страната ни банки отчитат ръст на депозитната си база от над 100 млн. лв., става ясно от изчисления на Profit.bg на база данни от Българската народна банка.
Най-голямо абсолютно изменение статистиката отчита при Корпоративна търговска банка и Първа Инвестиционна Банка, съответно 434 млн. лв. и 335 млн. лв., докато спестяванията на домакинствата в Уникредит Булбанк нарастват с 148 млн. лв.
В челото са още Обединена Българска Банка (122 млн. лв.), SG Експресбанк (116 млн. лв.) и Централна кооперативна банка с 100 млн. лв.
Депозитите в Банка ДСК и Пощенска Банка растат с респективно 89 млн. лв. и 80 млн. лв.
Теглим парите си от:
На обратния полюс е СИБАНК, откъдето населението е изтеглило 15.8 млн. лв. за първите шест месеца на годината. Спадът при Токуда Банк и БНП Париба е съответно от 13.3 и 5.28 млн. лв.
Рекордни спестявания:
За 21-ви пореден месец депозитната база на населението отчита повишение, като за този период в банките вече има над 7 млрд. лв. повече спестявания. По последни данни те вече възлизат на 33.78 млрд. лв.
Наблюдаваният ръст е въпреки понижението на лихвите по депозитите в последните месеци. Само за полугодието на 2012 г. домакинствата са забогатели с 662 млн. лв. от изплатените лихви, голяма част от които отново постъпват в банките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *