Съвет по търговия към Белия дом създава Тръмп

Съвет по търговията към Белия дом създава избраният президент на САЩ Доналд Тръмп. Милиардерът-президент посочи колегата си по богатство – милиардера Карл Айкън /на снимката/ за свой специален съветник, който се предвижда да бъде основен двигател  в процеса на реформиране на правилата и нормите в бизнеса.

Тръмп изрично подчерта, че това няма да бъде държавен пост и затова Айкън няма да отговаря на конкретни, разписани задължения по „длъжностна характеристика“. На солидната възраст 80 години  Карл Айкън се занимава с частен бизнес от около 60 години и заема 65-а позиция в класацията на най-влиятелните хора в света според годишната класация на американското списание „Форбс“.
В същото това време и все повече оформящият се  щаб на президента Доналд Тръмп съобщи, че новият ръководител на Щатите ще създаде и нов съвет по търговията към Белия дом. Новата структура ще бъде оглавена от писателя и преподавател по икономика Питър Наваро, който е отявлен критик на икономическата политика на Китай. Съветът по търговия ще консултира Тръмп за стратегии при преговори, ще координира действията на Белия дом и федералните органи на властта и ще заеме водещото място в осъществяването на програмата за държавни инвестиции на новия президент.
Припомняме,  че преди изборите Доналд Тръмп обяви план за реформа на федералната администрация и служителите няма да я харесат, писа тогава „Вашингтон пост“ в статия за подготвяните от екипа на бъдещия президент промени. Реформата се обсъждаше и с контролирания от републиканците Конгрес и предвижда отмяна на редица привилегии и защита на работните места, от които администрацията се възползваше поне от поколение насам.Промените предвиждат замразяване на заплатите, прекратяване на системата за автоматично повишаване в кариерата при натрупване на стаж, забрана за държавна помощ за профсъюзите и не толкова щедри пенсии. Доскоро това бе немислим подход към стотиците хиляди федерални служители, профсъюзите им и техните поддръжници в Конгреса. Но победата на Тръмп като кандидат извън статуквото обещава за разтърси системата. Все повече консерватори смятат, че могат да предприемат нещо, което републиканците не са си позволявали в 133-годишната история на модерната федерална администрация на САЩ.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *