Турската лира потъна до рекордно ниски нива

Турската лира се понижи до нови рекордни стойности днес, след като централната банка се опитва да спре понижението на националната валута. Заради нарасналото политическо напрежение около участието на Турция в НАТО, след като на учение на Алианса в Норвегия се появи списък с враговете на организацията и сред името на президента Тайип Ердоган.

Турция веднага реагира, че „подобно неуважително отношение не може да бъде забравено толкова лесно“. Последва и уточнение, че от това няма да произтече излизане на Турция от НАТО.

Обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон и постоянните усилия за овладяване на инфлацията също повлияха на турската валута. Първо се изстреля доходността на турски облигации и веднага след това лирата се срина до най-ниското ниво за настоящата година.

Доходността на 10-годишни държавни облигации скочиха днес отново до 13,03 процента, спрямо вчерашно ниво от 12.68 процента, а доходността на 2-годишните краткосрочни турски държавни дългови книжа нараснаха още повече – от 13.83 процента вчера, до 14.21 на сто днес.

Още с отварянето на днешната валутна търговия лирата отново се понижи и достигна рекордните 3.9460 лири за долар, съобщи агенция „Блумбърг“.

Това принуди Централната банка на Турция да положи нови усилия за „ликвидността на лирата“, като първо намали лимитите на кредитите за банките, от което се очаква да бъдат увеличени разходите за финансиране на банките до 12.25% спрямо 11.99% вчера. След това решение лирата се покачи, но доста по-малко от очакваното, до само 3.9540 лири за долар.

Еврото също удари рекорден исторически връх до 4.6722 турски лири за едно евро, но след два часа търговия се върна към нивото от 4.6470 лири да евро, информира infostock.bg.

Според „Блумбърг“ кризата с турската лира се дължи и на политическа намеса. Агенцията припомня изявлението на турския президент Тайип Ердоган от миналата седмица, че липсата на намеса от страна на правителството в паричната политика е позволило на Турция да се окаже с много висока инфлация. Последва първо реакция на пазара, а след това и намеса на регулатора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *