Турската лира с пореден спад

Турската лира удари поредно историческо дъноСнимка: Архив Ройтерс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Турската лира достигна поредно историческо дъно, след като доларът поскъпна спрямо лирата с 0,13% до 4,0780 лири във вторник, съобщава tradingeconomics.com.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подхранва страховете, че ще продължи да се стреми към висок растеж, въпреки че ниските нива на лирата сигнализират за прегряване на икономиката, коментира в понеделник Financial Times.

Ердоган представи пакет от инвестиции в размер на 34 млрд. долара и повтори за пореден път искането си за запазване на ниски лихвени проценти в страната, противопоставяйки се на предупрежденията на икономистите, че турският растеж трябва да се охлади, за да се коригират растящите дисбаланси.

„Някои хора казват, че твърде висок растеж не е на много хубаво, но защо – защото ревнуват. Това е всичко“, коментира Ердоган по време на реч в Анкара.

Турската валута е загубила 6,5% от стойността си спрямо долара през тази година, като трябва да се има предвид и че целта за допълнителен растеж ще попречи на централната банка да повиши лихвите въпреки двуцифрената инфлация.

Брутният вътрешен продукт на Турция е нараснал със 7,4% през 2017 г., като надмина всички очаквания, тъй като правителството насочи сериозни стимули за справяне с рязкото свиване на икономиката след опита за преврат през юли 2016 г.

Но темповете на растеж, които превърнаха Турция в една от най-бързо развиващите се икономики в света през миналата година, предизвикаха и упорито висока инфлация и увеличаващ се дефицит по текущата сметка. Всичко това се отрази на потъващата лира.

През последните седмици към страната има редица призиви за ребалансиране на икономиката, включително от страна на Международния валутен фонд, информира investor.bg.

Въпреки това с предстоящите избори в страната приоритетът на Ердоган ще остане растежът. Официалната цел за ръста на БВП през 2018 г. в страната е 5,5%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *