„Турски поток“ и „Северен поток 2“ пред обсъждане между ЕС и Русия

„Турски поток“ и  „Северен поток-2“  – това са двата основни проекта, които руското ресорно министерство на енергетиката предвижда  да обсъди със страните от Европейския съюз. Инициативата идва и от двете страни на разговорите, предвиждат се в програмата и срещи със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович. Това обяви по време на Източния икономически форум министърът на енергетиката на Руската федерация Алескандър Новак: Ние планираме да обсъдим всички въпроси, засягащи енергетиката – нефт, газ и строителството на тръбопроводните инфраструктури на „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Очаква се да бъдат проведени обсъждания и в рамките на среща с Шефчович, която може да се проведе в края на септември или началото на октомври.

Същевременно председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер каза, че енергийната компания очаква потвърждение, че всички разрешения,  които вече са извадени за „Южен поток“ в турската икономическа зона, ще важат и за „Турски поток“, което ще допринесе за съкращаване на неговото строителство.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *