Търговци надуват двойно цените на биохраните

Търговци спекулират с цените на биопродуктите, заявиха от Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). Според производителите има спекула и цените скачат при търговеца, а не при производителя. „Цените на биопродуктите не са толкова драстични, колкото мислят потребителите.

„Цените на биопродуктите не са толкова драстични, колкото мислят потребителите. Биопродуктът не трябва да е два или три пъти по-скъп от конвенционалния. Това е спекула от страна на други конкуренти, които продават екопродукти и стоки „от фермата“. Но единственият продукт без пестициди и химии, който може да купите, е сертифицираният биопродукт“, коментира Албена Симеонова, председател на асоциацията.

По думите й основният проблем е, че биопроизводителите по мярка 4,2 не могат да преработват собствения си продукт във фермата, а трябва да изнасят стоката за преработване в Европа. Това оскъпява допълнително продукта, каза Симеонова.

„Биологичното овче и козе мляко е по-скъпо между 0,20 и 0,30 лв. на литър спрямо другото. При сиреното разликата е неповече от 1-1,20 лв. в крайната цена“, допълни биоживотновъдът Дойчин Ганев, информира в.Труд.

Бавят 40 млн. лв. субсидии на 6000 фермери

От асоциацията алармираха, че 6000 биофермери чакат от няколко месеца 40 млн. лв. компенсаторни евросубсидии по мярка 11 и 214. „Биопчеларите и животновъдите ги получиха, но със 70% по-малко от предвиденото, а биологичното производство разчита на компенсаторните евросубсидии, за да крепи малкия си бизнес“, коментира председателят на асоциацията.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *