Търсенето на газ в региона работи за „Турски поток“,

Търсенето на газ е довело до увеличаване на износът на Газпром към всички страни, разположени край бреговете на Черно и Бяло море, край Адриатика и Средиземно море. Например България е увеличила с 2,1 на сто до 3,18 милиарда кубични метра потреблението на руски газ през 2016 година спрямо предходната година, информира ТАСС. 

Положителна тенденция се отчита в страните от Югоизточна Европа, потенциални потребители на газа, който ще се доставя по газопровода „Турски поток“, се посочва в прессъобщение на Газпром.

Доставките за Италия са нараснали с 1,1 на сто до 24,7 млрд. куб метра, за Гърция – с 35 на сто до 2,68 млрд. куб метра, за Сърбия – с 4,3 на сто до 1,75 млрд. куб метра, за Румъния – с цели 740 процента до 1,48 млрд. куб метра, за Хърватия – с 54,8 на сто до 0,76 млрд. куб метра, за Македония – с 56,5 на сто до 0,21 млрд. куб метра.

Засилването на търсенето на руски газ в Югоизточна Европа – целеви регион за „Турски поток“, нагледно потвърждава, че изпълнението на проекта е обмислена и своевременна стъпка, която е важна за надеждното покриване на енергийните нужди на тези страни, подчертава газовият холдинг.

През миналата година под влияние на покорни политически въжеиграчи беше направен опит да се манипулират правителствата от региона. С фанфарен вой беше оповестена новината за пристигането на първите танкери с втечнен природен газ от САЩ в турския терминал Алиага и пристигането на друг в бункеровъчното пристанище за природен газ Каламата в Гърция. Някои „анализатори“  дори го оприличиха на начало, което е разбудило духовете сред търговците и основните играчи на пазара в Югоизточна Европа. В състояние на психооргазъм наш дежурен чуждопоклонник обяви, стенейки от възторг: “ След известно колебание и търсене на оптималния път за привличане от пазари с по-висока ценова конюнктура, американският шистов газ логично достигна и до нашия регион. Създаде се впечатление, че износителите от САЩ избягват най-големите национални пазари в Европа, в които пряко трябва да се конкурират с газпромовски и норвежки газ“. Накратко: Радуй се, народе – само така не завърши своята дитирамба платеният апологет.

Колкото възторжена, толкова и лишена от всякаква реална възможност беше и  изцепката през есента на същата година, когато цяла правителствена кавалкада начело с министър-председателя Борисов акостира във Варна и там под ръкоплясканията на платените медийни клакоьори бе оповестено, че в близките дни ще правим газов хъб и като се започне една славна разпродажба по европейските пазари, направо ще се чудим какво да си правим парите. Но беше пропусната само една малка, но съществена   подробност – откъде ще вземем газ за този мечтан хъб. После и тази дандания влезе в лъжливата шумотевица на правителството и беше заметена под килима наред с много други „амбициозни“ начинания, започнати пред камера и завършени под кюмюра.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *