Търсят се $400 млн. за спасяване на 20 млн. гладуващи

Търсят се спешно стотици милиона долара, които могат да спасят хората от масовия глад в няколко африкански държави. Международният Червен кръст отправя призив за незаавно осигруряване  на поне 400 млн. долара, за да се помогне на милиони хора, които гладуват или за които има риск от глад в четири страдащи от конфликти страни – Сомалия, Йемен, Южен Судан и Нигерия, предаде Асошиейтед прес. Базираната в Женева хуманитарна агенция заяви днес, че е необходимо събиране на много средства, за да се окаже „жизненоважна помощ“ на около 5 млн. души. Според шефа по операциите на МЧК Доминик Стилхарт, който говори пред журналисти, 20 млн. души общо са застрашени от глад – „нещо, с което не се сблъскваме всеки ден“.
Той призова всички, участващи военни действия, да спазват нормите за водене на война, като добави, че „никакво количество помощи във вид на пари не може да надделее над политическия обструкционизъм“, който пречи за потушаване на кървавите конфликти.
Според Стилхарт докато гладът в Южен Судан е вече факт, в Йемен и Сомалия все още има „прозорец“ от 3-4 месеца до настъпването му – време, през което надвисналата катастрофа може да бъде предотвратена. 300 000 души са изправени пред остро недохранване и в североизточните части на Нигерия, където вилнеят ислямистките банди на „Боко харам“.

Наскоро координаторът на ООН за спешната помощ Стивън О’Брайън, заяви, че ООН и партньорите й са готови да окажат помощ, но за това са необходими пари и достъп до зоните на конфликти, каза той пред Съвета за сигурност. „За да съм точен, имаме нужда от 4,4 милиарда долара до юли“, добави той. Хуманитарните организации имат нужда от безопасен и безпрепятствен достъп, за да доставят помощта. „Техни служители бяха убивани, сградите и доставките бяха нападани, разграбвани и окупирани от въоръжени групи“, продължи О’Брайън.
„Всичко това може да бъде предотвратено. Тази катастрофа може да бъде предотвратена. Но ако не бъде оказана помощ, много хора вероятно ще умрат от глад и политическите постижения, извоювани с огромни усилия през последните години, ще бъдат напразни“, каза той.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *