Тютюнопроизводителите отново ще протестират, искат да блокират Дунав мост

 
 

Тютюнопроизводители от Североизточна България отново ще излязат на протест. В 10 часа те искат да блокират „Дунав мост” в Русе. На поредния си протест тютюнопроизводителите ще настояват за изплащане на премиите за предаден тютюн като наличните средства се разпределят поравно между производителите.
Според Фикрет Бекир от ръководството на Националното сдружение на тютюнопроизводителите земеделският министър Мирослав Найденов толерирал производителите от Южна България затова на протеста щели да поискат неговата оставка. За „Хоризонт” Фикрет Бекир обяви, че България се превръща в полицейска държава, тъй като още вчера, когато са разчуло за готвения протест, тютюнопроизводителите по селата били притискани да се откажат от него.
Според Бекир не е изключено днес полицията да попречи на недоволните да стигнат до „Дунав мост”, но по думите му протестът ще се състои. От общината са отказали разрешение за протест на „Дунав мост” с мотива, че там преминава трансграничен коридор и разрешението трябва да се иска от областната администрация или Агенция „Пътна инфраструктура”.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще внесе днес в МС проектопостановлението за разпределяне на премиите между производителите на отделните сортове тютюн. 116 милиона лева трябва да бъдат разпределени между отделните производители като финансова помощ за реколта 2009. След разширено заседание на Земеделската комисия в парламента преди три седмици, на което бяха обсъдени различни варианти за разделяне на парите, Фонд „Тютюн” взе решение, което отново, оказа се, не отговаря на интересите на всички.
Браншовите организации на тютюнопроизводителите поискаха МС да отложи постановлението и те сами да разпределят парите, които им се полагат. В крайна сметка и това не се случи. Затова Мирослав Найденов е категоричен, че време за губене няма: „Тъй като разбрах, че някои от тях обявили, че щели да протестират за това, че не са доволни, други, пък, смятат, че умишлено бавим, едва ли не, приемането на постановлението, аз ще изпълня решението на Управителния съвет на Фонд „Тютюн”, ще внеса в МС за разглеждане проектопостановление, с което определяме премии на сорта „Басми” – 3, 20 лева на килограм, сортова група „Кабаколак” – 2, 08 лева на килограм, сортова група „Вирджиния” – 1, 46 лева на килограм и сортова група „Бърлей” – 1, 45 лева на килограм.“

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *