Тютюнопроизводители отново на протест

Тютюнопроизводители от три общини в Източния Балкан ще се съберат в 11.00 часа на протестен митинг пред кметството на котленското село Ябланово. Стотици семейства от региона на Котел, Омуртаг и Върбица настояват да им бъдат изплатени в най-кратки срокове премиите за килограм тютюн от миналогодишна реколта.
Тютюнопроизводителите от балканските села са притеснени, че за реколта 2010 не е предвидена държавна помощ. Ако не дойдат и премиите за реколта 2009, ще се затрудни изхранването на населението, за което тютюнопроизводството е единствен поминък. Не е изпълнено обещанието на две правителства, включително на сегашното от началото на годината, парите да бъдат преведени във Фонд „Тютюн”.
Кметът на Ябланово Шeриф Куванджъ заяви, че кметовете на населени места подкрепят исканията на земеделците от региона. Само в Ябланово и съседните котленски села 400 семейства чакат премии от един милион лева. Без изплащането им не може да се реализира нова реколта. Миналата година само в Ябланово от засетите 1000 декара са произведени 120 тона тютюн.
В същото време по БНР министър Найденов коментира, че няма как да бъде изплатена държавната субсидия за тютюна без да е минала актуализацията на бюджета в НС. Кабинетът е предвидил и гласувал тези пари, но трябва да мине и процедурата в парламента добави той. Найденов отново повтори, че тези 116 млн. лв. са субсидия за 2009 г., а за 2010 такава не е предвидена. Според министърът имало политически опити за нагнетяване на напрежението сред тютюнопроизводителите. Някои партии дори ги подклаждали да искат 170 млн. лв. от бюджета. Това няма как да се случи, лаконичен бе Найденов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *