Убийството на бин Ладен не би могло да срине петролните пазари. Тогава?

Сделката изглеждаше добра – от месец насам брентът се търгуваше над 120 долара. Но това се оказа грешка: цените продължиха да падат.
Никога по-рано петролът не е поевтинявал толкова драстично само за ден. В един момент суровината загуби 13 долара, смъквайки се под 110 долара за барел, каквото не е ставало от месец март насам. „/Купувачите/ загубиха милиони до края на деня, опитвайки се да уловят падащото пиано“, коментира за Reuters инвестиционен банкер в Ню Йорк.
Пропадането на петрола беше предшествано от понижение при среброто, най-значителното от 1980 г. насам, след като се разбра, че Джордж Сорос продава. В добавка към това нови борсови изисквания изкараха инвеститорите от пазара. След като среброто загуби близо 30% от стойността си в рамките на седмица, някои от инвеститорите в стоки доста се изнервиха.
Ясно е, че в един нормален ден петролът не пада с 10%. На суровинните пазари петролът е номер едно: той обикновено формира дневен оборот от около 200 млрд. долара. Петролните пазари са в състояние да абсорбират даже и по-големи притоци и изтичане на пари. Движение с 10 долара за барел се наблюдава само при наистина драстични събития – например при избухването на първата война в Персийския залив през 1991 г. или колапса на банката Lehman Brothers през 2008 г. И двете събития доведоха световната икономикадо рецесия .
Наистина, през миналата седмица имаше голяма новина, но просто няма как убиването на Осама бин Ладен в Пакистан да доведе до промяна на баланса на петролните пазари. Дузина водещи световни банкери, мениджъри, учени и анализатори се събраха на специална конференция и заключиха, че няма някаква подобна причина за срив на цените.
Пазарните играчи не могат да установят една отделна банка или фонд, които да са ликвидирали позиции и с това да са станали причина за разпродажбите от края на седмицата. Нямало е грешка в борсовите платформи, нито пък панически разпродажби като тези, довели до борсовия срив миналия май.
Заключението на Reuters гласи: картината след събирането на пъзела от четвъртък и петък показва, че суровините през последните пет месеца не са спрели да печелят спрямо останалите класове активи. Този ръст беше прекратен от поток негативни фактори, всеки от които може да се абсорбира от пазара, но взети заедно те са причинили водовъртеж.
Компютърната търговия допълнително е подсилила спада, след като са били преминати ключови ценови нива. Петролен брокер в Ню Йорк говори за домино ефект. А негативните фактори са били краят на евтините пари от Федералния резерв през юни, няколко слаби статистики за икономиката на САЩ и Германия, мечи настроения при някои от пазарните лидери, отслабване на политическия риск, страх от забавяне в Китай. Всички те са подействали като вълни в големия и дълбок петролен пазар, подети и допълнително усилени от компютрите.
Последиците от задействането на автоматичните стоп – поръчки на техните супер – компютри удиви трейдърите. След като цената на петрола започна да се срива под зададените от инвеститорите ценови нива, въведените алгоритми са довели до още по-масово продаване. Компютрите са започнали да продават автоматично, за да предпазят инвеститорите от още по-големи загуби. Макар че леко се различават в детайлите, принципът на различните алгоритмични модели, използвани в борсовата търговия, е сходен. И така, един по-рязък спад в цената може бързо да накара компютрите да продават, вместо да изчакат.
Но компютрите може би не са спрели дотук, а са отишли една крачка по-напред: те са ликвидирали дълги позиции и заедно с това са открили къси позиции в петрола. „Компютрите не ги е грижа. Ускорението се засилва и никой не иска да застане на пътя му“, коментира друг петролен инвеститор. Трейдърите просто са знаели, че подобни на техните машини се държат по един и същ начин и продават автоматично в Ню Йорк, Лондон и Женева.
Така че разпродажбите от четвъртък и петък може би се дължат на компютърната логика, а не на човешка паника. Компютрите обаче просто реализираха печалби от инвестиции, които са правени от месеци насам. Така че вероятно в поведението на „компютърната тълпа“ има не само логика, но и надчовешка мъдрост. По информация на Reuters, около половината от петролния пазар в света се състои от алгоритмична и високочестотна търговия.
Разпродажбата на петрола започна в Лондон и се ускори от включването на търговците от Ню Йорк в нея. Известно е също, че част от онези 600 млрд. долара, които Федералният резерв използва за обратно изкупуване на ДЦК, са използвани за инвестиции на суровинните пазари. Фондовете са възнамерявали да излязат с печалбите си още преди 30 юни. Срокът наближава и всеки голям играч е гледал другите, да не го изпреварят и да продадат първи.
Въпреки че петролът сорт брент поевтиня под 110 долара за барел, цената му остава с 38% по-висока по сравнение с миналата година. Инвеститор коментира: „цените преминаха всички разумни равнища. Разпродажбите в четвъртък бяха по-скоро корекции, отколкото хаос и паника. Никой не скачаше от прозорците“.
Има и жертви: някои хедж фондове се простиха набързо с 10 до 20% от капитала си. Говори се, че големият фонд Winton Capital е загубил 20 млрд. долара, или 2.2% от капитала. Кръв определено има, тепърва ще стане ясно колко и къде. Но за момент на света му олекна: само за часове, спадът в цената на петрола доведе до поевтиняване от 1 млрд. долара в стойността на дневната консумация на петрол.
 

 
Дарик Финанс
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *